Eigenlijk weten we inmiddels allemaal dat veel snoepen niet gezond is – noch voor het figuur, noch voor de botten, noch voor de tanden. Toch consumeren we gemiddeld 100 g suiker per persoon per dag. Deze suiker zit met name verstopt in bewerkte voedingsmiddelen, zoals snoep en frisdrank. Zelfs in veel hartige producten zit suiker verstopt: denk aan kant-en-klaar gerechten.
We consumeren dus ongeveer op 36 kg suiker per jaar. Deze schatting is trouwens nog aan de lage kant. Er zijn ook schattingen die ervan uitgaan dat we zo’n 50 kg suiker per persoon per jaar eten.
Witte suiker volgens de TCM
element: aarde
thermische werking: koud
indicatie: kleine hoeveelheden helpen tegen droogte
contra-indicatie: damp en slijm dat wil zeggen oedemen,chronische verkoudheid,loopneus, schimmels, overgewicht, plakkerige ontlasting, loopoor, etc
De zoete smaak van suiker ‘reist’ volgens de TCM naar de milt. De TCM bedoelt met milt het hele spijsverteringssysteem, oftewel spijsverteringsvuur. Door veel extreem zoete dingen te eten, raakt dit systeem erg verzwakt. De koude thermische werking van suiker geeft het systeem een tweede klap: in onze buik ontstaat een koelkast. De voeding wordt alleen opgeborgen, maar niet meer getransformeerd en verteerd. Uiteindelijk blijft de voedingsbrij bij wijze van spreken liggen en gaat rotten: we krijgen last van een vol en opgeblazen gevoel, candida en overgewicht. Tegelijkertijd raken we ondervoed, want alleen goed getransformeerde voeding geeft ons een voldaan gevoel.
Onze milt probeert ons dan te attenderen dat ze niet blij is met wat er gebeurt: ze begint om zoet te vragen. Jammer, dat wij bij ‘zoet’ alleen aan koekjes en snoep denken en niet aan voedzame maaltijden, bijvoorbeeld op basis van pompoen, wortels, peulvruchten, vis en granen.
Kortom: TREK IN ZOET is eigenlijk een HULPKREET van onze milt en een teken dat we te WEINIG VOLWAARDIGE en VOEDZAME MAALTIJDEN eten!
De moderne diëtetiek en de Chinese voedingsleer zijn het dus met elkaar eens: Liever geen witte suiker, of in ieder geval minder.
Maar goed, wat moet je doen als je – ondanks dat je weet dat suiker niet goed is – toch veel trek in snoep hebt? Zomaar weglaten kan behoorlijk veel stress opleveren. Kunstmatige zoetstoffen zijn ook geen alternatief. Die maken alles alleen maar erger.
Hoe je trek in zoet effectief kunt aanpakken, kun je lezen in de onderstaande 5 simpele tips.
1.Eet echte, volwaardige en voedzame maaltijden
Als je voedzame maaltijden eet, dan signaleer je je lichaam dat je je goed voedt. De bedoeling is om dit drie keer per dag te doen; niet alleen voor het diner. Voedzaam betekent: voldoende koolhydraten, vet en eiwit. Begin al met een warm ontbijt met voldoende vet en eiwit. De behoefte aan eiwit verschilt, maar met name de meeste vrouwen nemen er te weinig van. In quinoa zit ook eiwit, maar de kans is groot dat dit te weinig voor je is. Neem bijvoorbeeld ook nog een ei of peulvruchten erbij.
2.Vermijd kunstmatige zoetmiddelen
Kunstmatige zoetmiddelen (net als andere light-producten) zijn sterk bewerkt en schadelijk voor de gezondheid. Ons lichaam herkent deze producten niet eens als voedingsmiddel. Wat het lichaam niet herkent, dat kan het ook niet verteren. Daarnaast maken kunstmatige zoetmiddelen juist nog meer trek. Wist je dat kunstmatige zoetmiddelen in de varkensmesterij worden ingezet om de beestjes snel te laten aankomen?
3.Kijk kritisch naar de hoeveelheid zout
Een overmatige consumptie aan zout leidt tot meer trek in zoet. Overmatige veel zout zit in kaas, vleeswaar, kant-en-klaar gerechten. Denk niet alleen aan het gewone keukenzout maar ook aan zoutbronnen zoals miso en sojasaus. Dit zijn goede producten, maar soms eten mensen er te veel van. Daardoor kan de trek in zoet toenemen. Het is echter niet de bedoeling, om al het zout uit je voedingspatroon te bannen!
4.Gebruik (met mate) natuurlijke suikers
Natuurlijke suikers zoals rijststroop, oersuiker, dadels, kokosbloesemsuiker of honing zijn hoogwaardiger dan witte suiker of rietsuiker. Je kunt ze gebruiken als vervanger voor witte suiker. Maar let op: in overmaat gegeten verzwakken ook de natuurlijke suikers het spijsverteringssysteem. Het doel is om de trek in zoet aan te pakken, zodat je uiteindelijk maar weinig behoefte aan zoet hebt, van welke soort dan ook. Hiervoor is het heel belangrijk om voldoende voedzame maaltijden te eten (zie tip 1).
5.Reduceer stress
Vaak snoepen we als we verdrietig, geëmotioneerd of uitgeput zijn. Als je moe thuiskomt, ga dan eerst een kwartier rustig zitten en ontspan. Als er echt geen tijd voor is: probeer om eerst een warm drankje te nemen: gekookt water, een rooibosthee of een warm perensap. Vaak is de trek in zoet dan al voorbij. Zorg ook voor voldoende slaap. Dan hoef je niet terug te vallen op een snelle energie-kick in de vorm van suiker. Bij hevige emoties kun je beter even wachten voordat je wat eet.

 

ingekort artikel van Jutta Koehler, zij geeft ook een workshop over 5 elementen voeding

Workshop op 24 juni 2017 – Word je eigen voedingsconsulent – Vijf elementen voeding voor iedereen.

www.juttakoehler.eu/