Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag!

Een Chinees gezegde luidt:

Ontbijt als een keizer, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar.

Na een nacht slapen ( vasten) is het belangrijk om je lichaam weer te voeden.  Er komt weer een lange, drukke dag aan en het  om dit vol te houden is het belangrijk om een stevig en voedzaam ontbijt te nemen.

 

Volgens de 5 elementenvoeding horen de maag en de milt tot het aarde element en zijn dit de spijsverteringsorganen. De Maag heeft , om goed te kunnen functioneren, voldoende sappen en vloeistoffen nodig. Dit moet in de voeding aanwezig zijn zoals in soep of  geblancheerde groenten.

Veel drinken tijdens de maaltijd is niet aan te raden omdat dit de maagsappen verdunt en dan de vertering bemoeilijkt.

 

De Milt zorgt voor een goede vertering ( de Milt heeft het verteringsvuur). Als er veel koude voedingsmiddelen gegeten worden dan verzwakt de verteringsfunctie  met als gevolg een haperende spijsvertering.

Volgens de chinese geneeskunde heeft elk orgaansysteem één keer per dag een energetische sterke tijd. Tijdens deze periode is het orgaansysteem goed gevuld met bloed en Qi en kan het bijzonder goed werken.

Voor de Maag is deze tijd tussen 7 en 9 uur s’ochtends. Voor de Milt is dit tussen 9 en 11 uur s ochtends. Vanaf  7 uur kan de maag dus heel goed een maaltijd opnemen en daarna gaat de Milt in de hoogste versnelling om de maaltijd verder te verteren.  Dit is dus de beste tijd om een grote maaltijd te nuttigen.

Om het ons lichaam makkelijk te maken en het gezond te houden is een gekookt en warm ontbijt , met spijsverteringsbevorderende ingrediënten zoals kruiden, specerijen, citroensap en azijn het beste.

Bijvoorbeeld een omelet met verse kruiden of courgettesoep. Maar ook een restje van het diner van de vorige dag kan goed. Als dit toch te heftig is kan ook begonnen worden met bijvoorbeeld een rijstpap gemaakt van rijstmelk.

bron: boek:  ontbijt je fit van Jutta Koehler  www.5elementenvoeding.nl